Make your own free website on Tripod.com

Kale plekken

alopecia areata

Home
alopecia areata
diagnose
behandelingen
hulpmiddelen
haarwerken
adressen
lotgenoten
contact

 
 
Naast de meer bekende vorm van haaruitval, alopecia androgenetica, ofwel mannelijke kaalheid, is alopecia areata een relatief onbekende aandoening. Toch komt deze auto-immuunziekte voor bij 1% van de bevolking.

verschillende stadia van alopecia areata

Alopecia areata, of in goed Nederlands 'pleksgewijze kaalheid', wordt gekenmerkt door ťťn of meerdere ronde tot ovaalvormige volledig kale vlekken die goed afgelijnd zijn en meestal beperkt blijven in grootte. Ze ontstaan zonder aanwijzbare oorzaak en in de meeste gevallen verdwijnen ze ook weer vanzelf. Bij een deel van de patiŽnten kunnen deze plekken echter samenvloeien en evolueren tot volledige kaalheid.
 
De kale vlekken komen vooral voor op de hoofdhuid, maar ze kunnen ook de baardstreek, de wenkbrauwen, de wimpers of de schaamstreek treffen. Als al het hoofdhaar en ook de wimpers en wenkbrauwen zijn uitgevallen, spreken we van alopecia totalis. Als alle lichaamsharen zijn aangetast en de patiŽnt al zijn lichaamshaar verliest, spreken we van alopecia universalis.
 
Wie geconfronteerd wordt met deze ziekte, heeft met name in het begin veel moeite met het volstrekt onvoorspelbare karakter van alopecia. Het verloop van de ziekte is bij elke patiŽnt anders en er is bij aanvang met geen mogelijkheid te voorspellen hoe snel en hoe ver de uitval zal gaan, al groeit het haar bij 80 tot 90% van de patiŽnten binnen een jaar weer terug. Het genezingsproces begint met de groei van kleine, witte donsharen die progressief verkleuren.

alopeciatekening.jpg

Alopecia komt bij alle leeftijden voor en lijkt ook geen onderscheid te maken in geslacht of ras. In het algemeen is de ervaring dat op hoe jongere leeftijd men voor het eerst alopecia ontwikkelt, hoe kleiner de kans dat het haar ooit nog volledig terug groeit. Vaak komt het haar na verloop van tijd wel geheel of gedeeltelijk terug, maar valt het na een tijd toch weer uit. Voor veel patiŽnten geldt "eenmaal alopecia, altijd alopecia". Het is vaak een moeilijk te dragen lot, om nooit zeker te weten of je haar nu voorgoed terug is of elk moment weer uit kan vallen. PatiŽnten worstelen dan ook vaker met de psyhcologische effecten van de ziekte dan de lichamelijke.

 

Oorzaken en behandelingen

De medische wetenschap weet nog maar weinig van het ontstaan en de behandeling van alopecia areata. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het een auto-immuunziekte is, wat zoveel betekent als dat het immuunsysteem in de aanval gaat tegen haar eigen lichaam, in dit geval de haarwortels.

De oorzaak van deze verstoring is tot op heden nog niet opgehelderd, maar het lijkt erop dat mensen die al last hebben van een andere auto-immuunziekte, zoals eczeem of psoriasis, een vergrote kans hebben om alopecia areata te ontwikkelen. Men vermoedt ook dat een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van een allergie, schildklierproblemen, sommige infecties van mond, neus, keel en oren (bv. sinusitis, tand- en mondholteontstekingen enz.) en psychologische factoren (zoals stress) een rol kunnen spelen.

Omdat men nog maar zo weinig weet van de oorzaak van deze aandoening, bestaat er ook geen behandeling die bij iedereen werkt. Er zijn dermatologen die hun patiŽnten daarom zonder enige behandeling weer naar huis sturen, maar er zijn ook dermatologen die bereid zijn het hele spectrum aan mogelijkheden uit te proberen. Hierover lees je meer op de pagina 'behandelingen' elders op deze site.

 

Er zijn vele sites met informatie over alopecia areata.
Op de pagina 'adressen' vind je een overzicht.