Make your own free website on Tripod.com

Kale plekken

behandelingen

Home
alopecia areata
diagnose
behandelingen
hulpmiddelen
haarwerken
adressen
lotgenoten
contact

 
 
Omdat men nog maar zo weinig weet van de oorzaak van alopecia areata, bestaat er ook geen behandeling die bij iedereen werkt. Er zijn dermatologen die hun patiŽnten daarom zonder enige behandeling weer naar huis sturen, maar er zijn ook dermatologen die bereid zijn het hele spectrum aan mogelijkheden uit te proberen.

Omdat in de meeste gevallen het uitgevallen haar vanzelf weer terug komt, zijn er niet veel artsen die in de eerste maanden tot behandeling zullen overgaan. Meestal zal het advies zijn om het verloop van de ziekte even af te wachten. Dat is goed advies, want de meeste behandelingen zijn geen pretje en vaak is het middel erger dan de kwaal.

zuster.jpg

Prikkeltherapie
Dit is een behandeling waar de huisarts waarschijnlijk direct mee zal komen. Het doel is om de huid te prikkelen met crŤmes, zalfjes of lotions en daarmee de doorbloeding te stimuleren en daarmee ook de haargroei.
Een veelgenoemde prikkelende lotion is Midalgan of tijgerbalsem. De werking van de prikkeltherapie is op z'n zachtst gezegd twijfelachtig.

CorticosteroÔden
De meeste mensen die wel eens eczeem of een allergische aanval hebben gehad, kennen deze naam en kennen ook de reputatie van deze middelen. CorticosteroÔden worden vaak voorgeschreven om allerlei soorten ontstekingen en allergieŽn te onderdrukken. Ze werken zogenaamde stress-situaties in het lichaam tegen. Ze bevatten hormonen en daarom wordt aangeraden deze middelen niet langdurig te gebruiken.
CorticosteroÔden kunnen als behandeling bij alopecia areata plaatselijk worden aangebracht in de vorm van crŤmes, zalven of lotions. Het effect is doorgaans beperkt, vermoedelijk omdat de actieve stoffen niet voldoende kunnen doordringen tot de vrij diep in het vetweefsel gelegen haarwortels.
De beste resultaten worden behaald als de werkzame stoffen in de vorm van een tablet, injectie of per infuus worden toegediend. De ervaring van patiŽnten is overigens dat het haar weer uitvalt zodra met de behandeling wordt gestopt.

pillen.jpg

Lichttherapie / UV-behandeling
De meest mensvriendelijke variant van deze behandeling is uit te voeren op een zonnig strand met je kale plekken in de zon.
Helaas is de praktijk vaak anders. Bij licht- of UV-therapie wordt de aangedane huid bestraald met ultraviolet licht. Dit gaat meestal in combinatie met bepaalde medicijnen. 
Bij een deel van de patiŽnten heeft dat in het begin een goed resultaat, maar naarmate meer haar terugkeert, kan het licht minder goed op de huid komen en valt het haar meestal weer uit. Ook bij het stoppen van de behandeling valt het teruggekomen haar vrijwel altijd weer uit. Dus ook dit is geen permanente oplossing.

Minoxidil
Artsen zijn dol op pillen en dit is er ťťn waar men vaak naar grijpt bij haaruitval. Minoxidil is ontwikkeld als bloeddrukverlagend middel, maar blijkt een stabiliserend effect te hebben op de cellen van het haarzakje en zet bovendien deze cellen tot deling aan. Minoxidil werkt het beste in een concentratie van 5 procent, maar heeft als enige behandeling bij alopecia areata meestal weinig effect. Een combinatie met een van de andere therapieŽn lijkt zinvoller.
 
Lokale immuuntherapie
Bij deze behandeling worden patiŽnten bewust allergisch gemaakt voor een chemische stof die niet in onze omgeving voorkomt, om zo een lichte eczeemreactie op te wekken. De meeste ervaring is opgedaan met diphenylcyclopropenon (diphenciprone / DCP). Minder gebruikt is het kostbare kwadraatzuur.
Het middel wordt lokaal aangebracht en veroorzaakt een eczeemreactie. Hiermee wordt de auto-immuunreactie die de alopecia areata veroorzaakt tegen gegaan. Tot nu toe is dit de meest effectieve behandeling gebleken.

Cignoline (=anthraline)
Veel medicijnen die voor psoriasis-patiŽnten worden voorgeschreven, worden ook toegepast bij patiŽnten met alopecia areata. Dat geldt bijvoorbeeld voor de zalf cignoline, ook wel bekend als anthraline. Deze zalf werkt irritatie op in de huid en men hoopt daarmee de reactie van het immuunsysteem op het haarwortelzakje te voorkomen. Een soort afleidingsmanoeuvre, zeg maar. Behalve tot verkleuring van kleding en beddengoed kan het ook aanleiding geven tot een tijdelijke paarse verkleuring en irritatie van de huid

cyclosporine.jpg

Cyclosporine
Geen aanrader, dit medicijn uit de transplantatiegeneeskunde. Het onderdrukt de afstotingsreacties van getransplanteerde organen door het immuunsysteem plat te leggen. Inmiddels wordt het ook met succes gebruikt bij aandoeningen waarbij het immuunsysteem een rol speelt (voor o.a. psoriasis en constitutioneel eczeem). Cyclosporine is o.a. in de handel onder de merknamen Sandimmune en Neoral. Omdat het middel nogal ernstige bijwerkingen kent moeten de patiŽnten voortduren goed gecontroleerd worden. Met name bij langer gebruik neemt het risico op leverschade en ernstige infecties toe. Omdat het middel niet geneest, maar een symptoom bestrijdt, moet het blijvend gebruikt worden. Je begrijpt het al, zodra je er mee stopt, valt je haar weer uit...
 

Alternatieve middelen
Uit het bovenstaande mag duidelijk zijn geworden dat er eigenlijk weinig tot niets is dat een permanente oplossing biedt voor haaruitval als het gevolg van alopecia areata. In elk geval niets dat voorkomt uit de reguliere geneeskunde. Veel alopecia areata patiŽnten zoeken dan ook hun toevlucht in het alternatieve circuit. Homeopatie, fytotherapie, voedingssupplementen, diŽten, acupunctuur, het is allemaal wel eens geprobeerd en met wisselend resultaat.
Het probleem is dat het simpelweg nooit aan te tonen zal zijn of het haar daadwerkelijk weer is gaan groeien als gevolg van de alternatieve behandeling. Vaak genoeg groeit het haar immers spontaan weer terug.
Je zult voor jezelf moeten bepalen of je bereid bent de tijd, het geld en de energie te steken in een zoektocht waar je nooit zeker van weet of die het antwoord oplevert op je vragen. Volg in elk geval altijd je gezond verstand en laat je nooit aanpraten dat een bepaald middel hťt antwoord is waar je altijd al naar hebt gezocht. Als dat echt zo was, dan zou je het wel direct van je huisarts hebben meegekregen...

Vraag je huisarts of dermatoloog wat hij/zij voor je kan doen.
Maar verwacht niet te veel. Geen enkele behandeling heeft nog blijvend effect gehad
bij alle alopecia areata patiŽnten.