Make your own free website on Tripod.com

Kale plekken

diagnose

Home
alopecia areata
diagnose
behandelingen
hulpmiddelen
haarwerken
adressen
lotgenoten
contact

 
Er zijn geen wetenschappelijke test waarmee onomstotelijk is vast te stellen of je alopecia areata hebt. Maar er zijn andere manieren.

De belangrijkste en meest opvallende indicatie van alopecia areata zijn natuurlijk de ovaalvormige scherp afgetekende kale plekken op je hoofd. Op die kale plek is ook werkelijk geen haar meer te zien. Sommige patiŽnten voelen een tinteling of wat pijn op de aangetaste plekken, maar afwezigheid van deze verschijnselen wil zeker niet zeggen dat het dus gťťn AA is.
 
Sommige artsen zullen bij twijfel een haarworteltest doen. Er worden dan enkele tientallen haren uitgetrokken aan de randen van de kale plek(ken). Als het haar makkelijk los komt, is dat een indicatie dat er meer haaruitval te verwachten is.
 

Dan is er nog het uitroeptekenhaar. Het haar rond een kale plek is vaak van slechte kwaliteit en zeer onregelmatig van structuur. Daardoor kan het haar makkelijk afbreken. Zo'n afgebroken haar lijkt dan een beetje op een uitroepteken. Alleen het aanwezig zijn van zogenaamde uitroeptekenharen is echter onvoldoende om de diagnose alopecia areata te stellen.
 
Een andere indicatie dat je te maken kunt hebben met alopecia areata is de kwaliteit van je nagels. Bij ongeveer 25% van de patiŽnten zijn afwijkingen te zien in de nagels. Ze zijn bros, breken makkelijk af of hebben een afwijkende structuur of uiterlijk. Ook voor deze symptomen geldt echter dat ze onvoldoende zijn om de diagnose te stellen.
 
Er zijn dermatologen die bij twijfel een huidbiopsie doen, maar dit komt slechts zelden voor, omdat er meestal weinig twijfel mogelijk is....

Niet alle huisartsen zijn even goed op de hoogte van de oorzaken en mogelijke behandelingen van alopecia areata. Vraag daarom altijd een doorverwijzing naar de dermatoloog!