Make your own free website on Tripod.com

Kale plekken

haarwerken

Home
alopecia areata
diagnose
behandelingen
hulpmiddelen
haarwerken
adressen
lotgenoten
contact

Als je haar uitvalt, is je eerste reactie om de kale plekken te bedekken. Je kiest een ander kapsel of gaat een hoofddeksel dragen. Voor dames kan de bandana of hoofddoek nog een oplossing zijn. Maar als het moment komt dat camoufleren geen optie meer is, komt het haarwerk in beeld.

Bij het woord 'pruik' of 'haarwerk' denken we al gauw aan een carnavalspruik of een toupet, waar altijd zo veel grappen over wordt gemaakt. Maar als je echt een haarwerk nodig hebt omdat je haar is uitgevallen, vergaat het lachen je wel. De keuze voor een haarwerk is vaak geen cosmetische keuze, maar een keuze om geestelijk gezond te blijven. Als je er immers niet meer ziek uitziet, voel je je vaak ook een stuk minder ziek.

Een haarwerk is een dure aanschaf en een emotionele aanschaf. Je bent een gedeelte van jezelf, van je uiterlijk kwijt en zoekt naar een vervanging. Toch is het niet van jezelf...
Een haarwerk vergt ook meer onderhoud dan je eigen haar en ze gaan maar een bepaalde tijd mee. Maar er zijn zeker ook voordelen. Een haarwerk geeft je in één keer je volle bos terug. Er is een ruime keuze aan modellen, stijlen en kleuren. Je kunt kiezen voor een gedeeltelijke aanvulling, als je alopecia zich bijvoorbeeld beperkt tot één gedeelte van je hoofd, of in één keer een volledig haarwerk aanschaffen.

Hoewel inmiddels circa 100.000 mensen in Nederland gebruik maken van een haarwerk blijft het een hulpmiddel, geen geneesmiddel.

Deze pagina is nog in aanbouw

Synthetisch of echt? Confectie of maatwerk?
Haarwerken en pruiken zijn er in verschillende soorten en maten en dus ook prijsklassen. Laat je door niemand vertellen wat beter is voor jou, want de enige die dat kan bepalen, dat ben jij zelf! Zo zal de één alleen maar tevreden zijn met een maatwerk haarwerk met echt haar dat niet te onderscheiden is van je eigen bos. In dat geval moet je wel rekenen op een prijskaartje van enkele honderden euro's. De ander vindt het ook prima om voor € 75 een confectiepruik van synthetisch haar te kopen die maanden mee gaat. Voor beiden zijn veel voor- en nadelen te noemen, maar jij bepaalt wat het beste is voor jou. En wat je er voor over hebt, want net name bij maatwerk hebben we het over grote bedragen, die lang niet altijd door je ziektekostenverzekering worden vergoed. Laat je daaron goed informeren bij je haarwerkleverancier en bij voorkeur door meerdere verschillende leveranciers, zodat je een goed beeld krijgt van wat er allemaal mogelijk is.
 
Lijmen, tapen, of toch maar gewoon los?
En dan is er nog de keuze tussen in typen bevestiging. Je kunt je haarwerk helemaal laten verlijmen. Dan wordt er een huidvriendelijke lijm aangebracht op je hoofd waarmee het haarwerk wordt vastgeplakt. Dat kan zo'n 4 tot 6 weken blijven zitten en je hebt er geen omkijken naar. Na die tijd maak je weer een afspraak bij je leverancier voor een onderhoudsbeurt. Dat kost € 30 tot € 50 afhankelijk natuurlijk van je leverancier.
Een bevestiging met tape gaat enkele dagen mee. Het hangt af van het gebruik hoe lang precies, maar dat merk je vanzelf. De tape is tweezijdig en je kunt het zelf aanbrengen en verwijderen. Dat kost wel tijd en het vergt wat handigheid. Zeker als je een volledig haarwerk draagt, is het wel van belang dat je het haarwerk na reiniging weer zorgvuldig op de juiste plek bevestigt. Het is aan te raden hier eerst flink mee te oefenen...
Er zijn ook mensen die er voor kiezen om hun haarwerk zonder bevestiging te dragen. Het gaat dan vaak om confectiehaarwerken. Het gevaar daarvan is natuurlijk dat een flinke windvlaag of een welbedoelde knuffel je haarwerk van z'n plek trekt...
 

Verzekering
Zoals gezegd worden de kosten van je haarwerk vaak slechts gedeeltelijk vergoed door je ziektekostenverzekering. De meeste basisverzekeringen vergoeden een standaard bedrag van € 246 per jaar. Dat dekt zeker de kosten van een synthetisch confectiehaarwerk.
Kies je voor een maatwerk haarwerk, dan kom je met die vergoeding niet zo ver. In dat geval raden we je aan een aanvullende verzekering af te sluiten en daarbij goed te kijken naar de vergoedingen. Vaak moet je het duurste, meest complete pakket kiezen om voor een beetje redelijke vergoeding in aanmerking te komen. Vraag ook naar de mogelijkheid van vergoeding van een reserve-haawerk, want dat soort informatie wordt meestal niet vrijwillig gegeven.
 

Deze pagina is nog in opbouw